lørdag 3. januar 2015

Nytt kamera - evaluering og beslutning

Da ble det til slutt nytt kamera. Mitt gamle Nikon D60 sliter med å skrive til minnekortet, og det uavhengig av minnekort (størrelse, type), så noe måtte gjøres!

Det ble en lang runde med evaluering. Jeg har noe optikk til Nikon, inkludert min nye Tamron 150-600mm omtalt her - så at det skulle bli Nikon var klart. Det store spørsmålet var størrelsen på sensor-brikken: Full format eller DX format??

Soloppgang over Breiangen, Oslofjord. Nikon D5300 og Tamron 150-600. Sande, desember 2014

Argumentene for og imot er enkle om det var samme pris, da er det liksom ingen god grunn til ikke å velge full format brikke. Men prisforskjellen er grotesk, preget av at full format er for proff markedet og DX for amatørene. Nedenfor har jeg etter beste evne summert opp tankene mine, veldig personlige og preget av at jeg er amatør:
  • Jeg er mest opptatt av å ta fugle-og dyre-bilder og dertilhørende bruk av større eller mindre tele-linser. Et større format gir da "bare" bedre oversikt, fuglens størrelse på brikken er den samme, altså bare mer å skjære bort!
  • Full format er "forbeholdt" proff-markedet, det vil si at private som kjøper kamerahus til proff-priser er nyttige idioter, som betaler full pris (i motsetning til fagfolkene som har rabatter). Jeg liker ikke å bli lurt...
  • Full format kamera og D7100 er større og tyngre (negativt), men vanntette (opplagt positivt)
  • Så kommer et nytt DX kamera med et par virkelig praktiske nyheter, WLAN støtte og GPS, praktiske funksjoner begge to for meg.
  • Samtidig som det går masse rykter rundt nye modeller..., men en må skjære gjennom, jeg skal straks ha 20 dager i Afrika og må rekke å øve litt, få innstillingene på plass
Vi snakker altså om høsten 2014, og dette er en artikkel som vil gå ut på dato relativt fort, selv om de to øverste argumentene kan holde for mange inntil full format brikker dukker opp i nettopriset privatmarkeds kamera modeller (det var en lang fin setning...).

Sandvikselva i vinterskrud. Nikon D5300 og Tamron 150-600. Sandvika, desember 2014.

Men, jeg oppgraderte altså fra en Nikon D60 til en splitter ny D5300! Denne vurderte jeg som følger:
  • Beste pris/ytelse da det er den nyeste modellen i segmentet, alle produkter innen forbruker-elektronikk er priset slik
  • God kapasitet med flere bilder i sekundet i høy oppløsning og med NEF (raw) formaterte bilder, hovedproblemet med min gamle D60 som hverken kunne eller ville!
  • WLAN funksjon gir fjernstyring med faktisk søk i kamera på mobilen min, og selvfølgelig tilhørende fjernutløsning og se på bilder (uten å gå frem til kamera). Android-telefoner utnytter denne løsningen best
  • GPS funksjonen kommer jeg ikke til å bruke til vanlig, men etter en dag på safari i Afrika, eller i en tett regnskog i Asia, eller for den saks skyld gående rundt i fjellet her hjemme i Norge, så er dette supert for faktisk å se hvor de enkelte bildene er tatt
  • Og så kanskje det viktigste, teknologi og følsomhet gir meg 2-3 ekstra blender-åpninger ved å øke ISO innstillingene, eller tilsvarende kortere lukker-tid. I praksis er dette det aller viktigste for å få flere gode bilder!
Slagfalk, tatt fra bil under vanskelige forhold, men et minne for livet takket være
litt nytt utstyr. Lake Nakuru NP, Kenya, 2015

Så langt er jeg strålende fornøyd, og vet fortsatt ikke hva jeg har gått glipp av i forhold til full format brikke. Men jeg er faktisk overbevist om at til mitt hobby-bruk, var dette et helt riktig valg!Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar