mandag 12. desember 2016

Invasjon av haukugle !

Som mange trolig har observert, florerer det med rapporter om haukugle observasjoner for tiden, i hovedsak i Sør-øst Norge, men også mange på Vestlandet. Ett søk på artsobservasjoner.no fra 1. september til og med 11. desember, gir over 2000 treff på observasjoner!

Her kan du selv søke: https://www.artsobservasjoner.no/ViewSighting/SearchSighting

Denne invasjonen henger tett sammen med at det er et bra museår i Sør-Norge, og samtidig helt sikkert lite smågnagere der de kommer fra. Og mange kommer nordfra og østfra, fra den store taigaen gjennom Russland. Selv om andre nok er fra egen bestand i fjellskogen og nordover inkludert Sverige og Finland. Men hele invasjonen er altså knyttet til matressurser!

Haukugle, Surnia ulula, Øvre Eiker, 2016
Slike invasjoner oppstår med ujevne mellomrom, omtrent en gang i ti-året. Så har du anledning er det bare å komme seg ut og lete, eller finne en som noen allerede har funnet og lagt ut på artsobservasjoner.no!

Vi fikk sett denne ugla avbildet her ved Fiskumvannet i nedre Buskerud, etter nettopp et slikt søk og litt planlegging. Metoden har vært forsøkt før uten hell, men denne gangen fikk vi altså se den. Første gang inne i grov skog mellom trestammene som en hauk på jakt. Men så satte den seg karakteristisk på toppen av et tre. Men selv der er den vanskelig å oppdage, så være nøye og bruk tid fra ulike vinkler om du leter.

De fotografiske forholdene var ikke gode. Men et par nesten brukbare bilder ble det i alle fall!

Haukugle, Surnia ulula, Øvre Eiker, 2016

Haukugle, Surnia ulula, Øvre Eiker, 2016

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar