tirsdag 3. januar 2012

Fugletur til Sør-Afrika I (2005)

Dette var en milepels tur! Første gang vi reiste på langtur alene, med all planlegging gjort hjemmefra via internett/epost. Programmet var ambisøst, man vet jo aldri om en kommer tilbake til et land så langt unna igjen. I hovedsak foregikk turen som følger.

Fly fra Oslo via London til Johannesburg. Vi ankom uten bagasje, men kikkertene og kamera var heldigvis i håndbagasjen. Derfra ble det to-tre dager på "highveld" og "bushveld" områdene nordover mot Polokwane. Dette er rett og slett en sjokkoplevelse som norsk fugletitter uten erfaring fra Afrika. Det myldrer med småfuglarter! Det er vanskelig å få oversikt, kjenne igjen navn og huske observasjonene. Skal du samme vei forbered deg godt. Studere siste del av fugleboka, og noter nøye underveis.

Vi fant fort ut at boligstandarden var høy. Dette skjønte vi kom til å bli en flott tur! Etter disse dagene på det afrikanske høylandet, kjørte vi ned "escarpmenten" gjennom en tåkeregnskog med sine egne unike naturopplevelser. Dette er en sterkt truet naturtype i Afrika og Sør-Afrika, og fugleartene er på samme måte helt unikt knyttet til dette landskapet.

Så bar det inn i Kruger National Park. Et fantastisk sted, store arelaer, mye dur og fugler, og akkurat passe standard på overnattingen. Her fikk vi se mange store pattedyr, slik som elefant, løve, vannbøffler, neshorn (men ikke leopard...), hyene, vortesvin, giraffe, sebra, en rekke gaselle- og antilopearter osv. Og nesten 200 fuglearter, inklusive gribber, ørner, hornravner, ugler, storker og hegrer, riksesnipe og tykknebbgjøk for å nevne noen.

Etter Kruger bar det tilbake til Johannesburg og en to-timers flytur til Cape Town. Herfra gikk turen rett mot nordøst, til Karoo området, et nesten ørkenlignende område som dekker mye av det indre sørvest av Sør-Afrika. Her bodde vi i flotte omgivelser igjen, og fugleartene ble nokså spesielle, en del av dem finnes bare i dette området (endemer).

Så ble det to dager med utangspunkt fra den gamle engelske marinebyen Simonstown ute på kapphalvøya. En dag i områdene rundt Cape Town, og en dag på båttur. Og den ble ikke som planlagt. Vi kjørte i fire timer utover (sørover) fra Kapp det Gode Håp i 3-4 meters høye bølger i en altfor liten båt. Vi spiste så kraftige sjøsykepiller at vi knapt var våkne, men det gjorde ikke guiden, han lå rett ut i sju timer. Syv nye fuglarter - de var nok ikke verdt det, hverken i kroner, "status" eller tid. Men vi har værdt der.

Til slutt tok vi tre fridager i Cape Town sammen med et vennepar fra Norge vi møtte her. Og det ble blandt annet besøk til Robben Island der vi fikk sett på forholdene Nelson Mandela levde under i flere tiår. Og så hjem - med en sterkt følelse av at Sør-Afrika har mye mer å by på. Et fantastisk vilt og vakkert land. Nedenfor er noen blder fra turen.'

Hlanganani Gate, Kruger National Park, Sør-Afrika, november 2005
Rødmaskehornravn, Kruger National Park, Sør-Afrika, november 2005
Min kone Wenche Helene og forfatter, Olifants Camp, Kruger National Park.
Vår første løve! Langs Sabi River, Kruger National Park, Sør-Afrika, 2005.
Klagedue, på foring i skumringen (blitslys), Letaba Camp, Kruger National Park
Kafferbøffel, Syncerus caffer
Gråhegre, hvitpelikan og gulnebbstork, øst for Lower Sabie Camp
Kapp det gode håp! Fra sørsiden, Atlanterhavet til venstre, Indiske Hav til høgre!
Kappingvin juv., Spheniscus demersus, Robben Island, Cape Town.Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar