tirsdag 7. juli 2015

Svarthvit Fluesnapper - liker fuglekasser

Svarthvit fluesnapper er den eneste fuglen i norsk fauna (og blandt få uansett) som har navnet delt i to ord! Alle andre norske fuglenavn er altså i ett ord. Svarthvit fluesnapper er å regne som en virkelig langtrekker, som overvintrer i Afrika, og som kommer relativt sent oss. I lavereliggende strøk dukker den gjerne opp veldig tidlig i mai, innover og oppover i landet utover i mai. Den går høyt opp mot fjellet, og er å finne hele veien nordover til og med Finnmark. Svarthvit Fluesnapper ble valgt til årest fugl av Birdlife Norge i 1996!

Den vil gjerne ha fuglekasser og rugehull i samme størrelse som blåmeis og kjøttmeis, og på den tiden den ankommer ligger de gjerne på egg. Dette kan starte en dramatisk kamp om en ensom fuglekasse, der gjerne en blåmeis-mor eller kjøttmeis-mor ligger død igjen på eggene sine. Og så bygger Svarthvit fluesnapper redet sitt oppå. Men det finnes også eksempler på motsatt utfall, der kjøttmeisen tar livet av fluesnapperen. Uansett, dette drama kan enklest unngås ved å henge opp flere fuglekasser! Og det er enkelt å få disse på besøk!

Svarthvit fluesnapper, hann: svart og hvit, hvite prikker i pannen, Sande 2015
Sammen med løvsanger, er svarthvit fluesnapper liksom sommerens komme. Sangen er karakteristisk i sin rytme og relativt lett å lære (?), og for meg er den virkelig velkommen en tidlig morgen i mai. Fluesnapperene er hyggelig å ha i hagen eller på hytta, de er lette og observere, og svært flittige så fort det er unger i kassen. Og mange har spurt meg hva slag fugl de har fått i fuglekassen som er svart og hvit!

Svarthvit fluesnapper hunn: brun og hvit, Sande 2015

Her er link til NOF/Birdlife sine sider om svarthvit fluesnapper, med bla utbredelseskart:
http://birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?taxon_id=9625

Og så en samling norske og utenlandske navn på svarthvit fluesnapper:

NAVN:
Norsk:       Svarthvit fluesnapper (fluesnapper, myggsnapper, sangfluesnapper, svartkviten)
Latin:         Ficedula hypoleuca
Engelsk:     Pied Flycatcher
Svensk:      Svart och hvit flugsnappare
Dansk:       Broget Fluesnapper
Spansk:      Papamoscas Cerrojillo
Tysk:          Trauerschnäpper
Fransk:       Gobemouche noir
Samisk:      


Svarthvit fluesnapper reirunge, i en kasse med alt for stort hull, Sande 2012

Flere fuglerarter på bloggen:
http://fugletur.blogspot.no/search/label/Artsomtaler

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar