mandag 19. oktober 2015

Thailand: Phuket øya og Khao Sok NP

Dette er en gammel historie, fra en ferie der det var med lite foto-utstyr, og dermed få bilder å ta av. Vi dro til Phuket øya i Thailand i 2002 (tre år før tsunamien). Dette var en ferie for avslapping, sol og bading - ikke en fugletur egentlig. Men kikkertene var med, og det ble selvfølgelig noen besøk til naturreservater og en nasjonalpark.

Kikkerter er strålende for egne opplevelser, men vanskelig å dele. Fotoutstyret var begrenset, det var første tur uten min gamle Canon AE-1. Faktisk ble kameraet kjøpt på turen, mitt første digitale kamera, en Nikon Coolpix 2500 compact, helt uten reelle muligheter for gode fuglebilder!

Southeast Asian Water Monitor, overraskende stor, 3 meter med halen! Tahiland, 2002

Vi hadde tre veldig flotte opplevelser vi gjerne anbefaler. Første tur var å gå fra Patong by og nordover langs strendene. Surin Beach var veldig lite utbygd, med kuer bak stranden og en god følelse av å være borte fra turistområdene. Bangtao beach  (bildet nedenfor) ble bare brukt av noen fiskerlandsbyer og var utrolig idyllisk. En fikk virkelig følelsen av øde strender som i stor grad var naturlige.

Bangtao Beach, stort sett øde og naturlig, med fiskerbåter som mest synlig sivilisasjon, Thailand 2002

Den neste turen gikk til Khao Phra Thaeo National Park. Dette er en park på Phuket øya, som inneholder de siste restene av tropisk regnskog på øya. Terrenget er kupert, og har også noen lokalt kjente fossefall. Vi fulgte en sti tvers gjennom parken, som ikke var merket overhodet! Heldigvis hadde vi takket ja til en guide som presset på for å følge oss gjennom parken. Faunaen var veldig rik, og for oss var det første gang vi faktisk gikk i ordentlig regnskog. Vi hadde ikke gode nok sko, det var aggresiv maur på stien, ordentlig fottøy anbefales.

Ved et av fossefallene i Khao Phra Thaeo NP, Thailand 2002

Til sist, og absolutt mest spennende, reiste vi på en to-dagers utflukt til faslandet, og den nærliggende nasjonalparken Khao Sok National Park. I praksis var vi en dag inne i parken, bodde i ren villmark rett utenfor parken, og så en dag med elefant-ridning og båttur på utsiden av parken. Turen (eller lignende) er virkelig å anbefale. Selve turen i parken var en vandring i kantsonen, opp langs en elv vi badet i! Følelsen av villmark var stor, med tiger i nasjonalparken, og en guide med en veske med slangeserum. Og alt gikk veldig bra.

Orienthornfugl, eneste (beste) fuglebilde fra turen, Thailand 2002

En annen flott tur, var en to-dagers båttur i Phang Nga Bay og øyene mellom Phuket og Krabi. Dette ble en vakker og romantisk tur, verdt hver en krone. De ble mye bading og dykking, men også her ute dukket det opp villmark: mest overraskende var en enorm "Water MOnitor", en øgle på tre meter som ikke føltes ufarlig! Selv om den visstnok var på jakt etter matrester etter turistbåtene.

Nydelige strender i nydelige omgivelser, ytterst i Phang Nga bukten, Thailand 2002

Jeg er sikker på at vi kommer til å reise tilbake til Thailand og trolig det samme området. Vi har bare gode minner fra den turen, unntatt noen utspekulerte selgere av timeshare leiligheter. Men det ble mer enn oppveid av lokal-befolkningens generelle hjelpsomhet, positivitet og hjertelighet. Og vi har mange ganger tenkt på hva som skjedde med dem vel tre år etterpå, da den store tsunamien slo inn over øya!

På tur på elefant opp en elv, i området rett utenfor Khao Sok NP, Thailand 2002

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar