mandag 30. mai 2016

Gråtrost - fjord, by og fjell !

Gråtrost er en kjent fugl over det aller meste av landet. Og den er ikke kjent for sin fine sang eller sitt vakre utseende, slik som svarttrosten er. Men heller for sitt støyende og tildels bråkete vesen. Og ikke minst som en tyv i bæråkeren og frukthagen om høsten.

Gråtrost er likevel en vakker fugl på nært hold, med sine fire farger spredt utover: Oransje, brunt, grått og svart i tillegg til det hvite, og knall gult nebb! Den er en trekkfugl de fleste stedene i landet, og kommer tilbake i mars/april, først som store flokker på jordene og stubbåker, før den sprer seg innover rundt i kulturlandskapene og byene. Den er ikke en typisk skogsfugl. Men er å treffe i kulturlandskapet fra kyst til fjell, og i fjellbjørkeskogen. Som også gjenspeiles i de gamle navnene (nedenfor). I tillegg har den flyttet inn i byparker av en viss størrelse.

En veldig nyutflydd gråtrost unge, mye dun og ikke vinger, trolig skremt ut av reiret. Sande, Norge, 2012.
Om høsten streifer den rundt i store flokker på jakt etter frukt og bær, og er det godt med mat i skogene, kan den være vanlig helt frem til jul mange steder. Men midtvinters er den bare å se ytterst langs kysten i Sør-Norge, og de fleste har reist sørover til Nordsjølandene.

Gråtrosten hekker i åpne reir , gjerne i løvtrær, og enkelte reir kan ligge veldig synlig til. Men fuglene og ungene er jo like redde for mennesker, så har du oppdaget et reir er det best å prøve å holde seg litt unna til ungene har kommet seg på vingene! Den jager aktivt bort kråker og skjærer fra reiret på langt hold. Jeg snur meg alltid mot himmelen når jeg hører hissige gråtroster jakte på fugler i mai og juni, den er ikke redd for å fly etter spurvehauk heller!

Gråtrost, med mange vakre fargekombinasjoner, Drammen, Norge, 2013.

Her er bilde av både reir og unger, dette for gjenkjennelse om du kommer borti slike situasjoner. Jeg har tilfeldig kommet opp i disse situasjonene, tatt frem mobilen, og trukket meg raskt unna!

I en eldre fuglebok jeg har beskrives trosten som kramsfugl, altså fugler man "høstet" og spiste. Gråtrosten var nok en av de vanligste kramsfuglene i vårt gamle kosthold. Det er trist å se at det igjen åpnes for jakt på trostefuglene våre, som virkelig skaper mye liv der de er. Men at de kan gjøre skade i en eplehage er det nok liten tvil om.

Så den vanlige spalten om navn på flere aktuelle språk:

NAVN:
Norsk:         Gråtrost (Bjerketrost, Fjelltrost, Skitt-trast, Blånakke)
Latin:           Turdus pilaris
Engelsk:       Fieldfare
Svensk:        Björktrast
Dansk:         Sjagger
Spansk:       Zorzal Real
Tysk:           Wacholderdrossel
Fransk:        Grive litorne
Samisk:       Bafte-rastas


Link til NOF/Birdlife.no sine sider om gråtrost, og et temmelig utdatert utberedelseskart på en annen flik:
http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?taxon_id=9097


Gråtrost-reir med fem egg, i en dyp kløft, lavt over bakken, ved elvebredden. Sandvika, Norge, 2016


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar