lørdag 7. mai 2016

Luxembourg - en overraskelse!

Vi fikk en kort uke i Luxembourg våren 2015. Reisen var jobbrelatert, og forberedelsene heller dårlige. Etter mange besøk til kjedelige sentral-europeiske byer var forventningene lave, og overraskelsen desto større. Dette er en by verdt et besøk!

Parti fra elva nedenfor "sentrum", Pafendall, Luxembourg, 2015
Det er en by uten nasjonalparker eller andre store severdigheter for en omtale her, men som en kan se er det mye natur i byen, og ditto mange fugler. Vi var der veldig tidlig i april, våren er akkurat under anmarsj, og jeg er sikker på at en tur i mai-juni ville gitt en lang rekke arter.

Niland, en art som stadig utvider sitt område i Europa, Luxembourg, 2015
Byen oppleves som en eneste stor borg, eller rettere sagt, flere. Dette til tross for at de fleste måtte rives for 150 år siden i bytte mot å få beholde sin selvstendighet. Området er preget av en dyp elvedal med mye idyllisk bebyggelse, og med flere nyere bydeler på diverse platåer rundt, inklusive den helt nye finans-bydelen som heldigvis ikke er mye synlig unntatt den fæle bruen over dit.

Rester av festningsverkene og de underjordiske tunnelene, bak bydelen Garer, Luxembourg, 2015
Det tar litt tid å bli kjent, geografien er litt uoversiktlig. Men lange gåturer anbefales, og følg elvedalen(e)! På den måten får en nærkontakt med de gamle bydelene, sett veldig mye festningsverker, natur, bruer, parker osv.

Svartkråke, Luxembourg, 2015
I tillegg har byen masse flotte gamle restauranter, museer, og ikke minst verdensarvstedet rundt den gamle hovedfestningen, med alle tunnelene og minner fra 2. verdenskrig da flere titalls tusen gjemte seg der inne i de gamle festningsverkene!

Ikke reis/kjør forbi Luxembourg!

Flere bilder: http://fugletur.blogspot.no/p/europa-luxem.html

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar