lørdag 29. august 2015

Cat Tien National Park - sist rest ...

Cat Tien National Park er siste rest av lavlands-regnskog i sørlige Vietnam. Vi var så heldige å fly over området to uker etter besøket vårt, og da fikk vi virkelig bekreftet at dette er siste rest med grønt i et hav med mennesker, bygninger og landbruk.

Parken er under stort press og det er mange konflikter. Mest berømt er nok at det absolutte siste javanesehornet på fastlandet i Sør-Øst Asia ble skutt og altså UTRYDDET her høsten 2010. En egen underart borte for alltid (nei, det finnes ikke i dyreparker!). Antatt skutt av sine egne vakter, underbetalte soldater.

Dette skjedde altså kun fem måneder før vi var der. Og minnene om denne skatten var overalt, souvenirer, t-skjorter, bilder. En trist historie. Men den stopper ikke der, hvert år rapporteres det om over 100 væpnede konflikter med lokalbefolkningen som prøver å forsyne seg av dette matfatet, som fortsatt har hjortedyr, svin, fasaner og annen populær "bushmat" i overflod i forhold til omgivelsene.

Ankomsten til Cat Tien NP, fra mennesker og trafikk, til villmarkens ro, på to minutter, Vietnam 2011.
Videre ble vi vitne til at filmindustrien får lov til å utnytte parken. Her ble det skutt scener med brann og søppel, eneste stedet man finner igjen omgivelser som ligner på de under Vietnamkrigen, som raste i området for 50 år siden. Det var denne krigen som i hovedsak ødela regnskogene i Vietnam, da amerikanerne brukte kjemiske midler for å avløve/drepe trærne, slik at geriljasoldatene (Vietcong) ikke kunne gjemme seg bort.

Her står vi foran Vietnams største tre, i regnskogen i Cat Tien, Vietnam 2011.
Nok om de negative sidene, dette er et fantastisk sted! Helt fra den unike inngangen over elva, til selve leirområdet (selv om forholdene var enkle), til de lange gåturene langt inn i regnskogen, og til eldre folkegrupper som levde i randsonene på tradisjonelt vis.

Hvitskulderbrednebb, vanskelig å få bilde av i den tette skogen, Cat Tien, Vietnam 2011
For oss var dette i hovedsak et besøk for å se på fugler. Og takket være en god guide fikk vi sett og opplevd mye. Alene hadde det vært veldig vanskelig å få noe ut av besøket. Mest fikk vi se når vi gikk på de få veiene som var der, og andre åpninger i skogen. Området ved Cocodile Lake hadde åpne områder og utrolig varme, inne i skogen var klimaet i tørketiden veldig behagelig.

Crocodile Lake, en åpning i den tette regnskogen, og med krokodiller! Cat Tien, Vietnam 2011
Det ble en rekke nye fuglearter. Og nye fuglefamilier (det er ikke så ofte). Høydepunktene var kanskje tre arter brednebber, vår første pitta, og den flotte smaragdpåfuglen og andre fasaner. Så kan en jo gruble litt over alle artene inne i skogen en ikke klarer å se på kun et to-dagers besøk...

Smaragdpåfugl, kun å se i skumringen, en stor og nydelig fugl, Cat Tien NP, Vietnam 2011
Er du i Vietnam vil vi på det sterkeste anbefale å besøke Cat Tien nasjonalpark, der den ligger bare et par timers kjøring nordøst for Saigon (Ho-chi-minh City). Men ta med deg en guide og sjåfør, det er rimelig og sikrer suksess.

Vår guide var fra Wildlife Tours: http://www.vietnamwildtour.com/

Noen flere bilder:
http://fugletur.blogspot.no/p/asia-vietnam-cat-tien-national-park.html

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar