lørdag 18. desember 2010

På reise? Husk kikkert og fuglebok!

Middelhavet, Alpene, Kanariøyene eller Egypt. Uansett ferieplaner, så husk å ta med deg fuglebok og kikkert. Det er alltid noe å oppleve.

Først fugleboka, den beste fugleboka for Norge er også den beste for Middelhavsområdet, inklusive Nord-Afrika og Kanariøyene. Det er altså greit å skaffe seg en, da denne i tillegg til å være svært nøyaktig, også er relativt liten og hendig å ta med seg både i felt og i bagasjen. Fugleboka er Gyldendals Store Fugleguide, og du finner mer informasjon og kan kjøpe den her:
http://www.naturogfritid.no/811010/Gyldendals+store+fugleguide+%28myk+perm%29


Siste utgave ser slik ut (stiv perm), eller svart (myk perm), men har du en av de hvite versjonene (1. og 2. utgave) så holder det lenge.

Kikkert er vel rimelig greit, ta med deg samme kikkert som du bruker i felt hjemme, type 7x32 - 10x40 håndholdt kikkert. Teleskop og slikt rekker man som regel ikke å ta frem på kortere turer, og egner seg uansett ikke på byferie eller lignende.

Reiser man til Alpene og sørover er det mange fugler en kan få sett i bynære områder. Det går an å forberede seg med å lage en artsliste på forhånd, spesielt om sommeren, selv om Alpene og Pyreeneene er spesielle med alpekaie og snøspurv hele året. Lenger sør er opplevelsene preget av årstiden, men selv om vinteren finner du fugler som ikke finnes/er svært sjldne i Norge, slik som svartrødstjert, rødtoppfuglekonge, middelhavsstær (spania).

Tenkte å si litt spesielt om Barcelona, en fantastisk by med utrolige severdigheter. I tillegg har byen to arter forvillede papaegøyer, halsbåndparakitt og munkeparakitt, som på bildet under er avbildet i parken rett ovenfor La Sagrada Familia.

Munkeparakitt, rett utenfor La Sagrada Familia, Barcelona.

La Sagrada Familia er en unik opplevelse, en av verdens største katedraler, som bygges i vår tid. En spektakulær bygning, og utrlolige planer for de neste 20 årene, da sentraltårnet skal bli dobbelt så høyt som kirken er i dag, altså over 120 meter! Og oppe i disse tårnene kan du gå om du betaler inngangsbillett. Inngangsbillettene finansierer forresten hele utbyggingen, som på den måten har skutt fart de siste 30 årene.

Barcelona har i tillegg Montserrat, et kloster med egen jernbane! fra Barcelona Sants (sentralbanestasjonen). Montserrat er et kloster oppe i fjellet vest for Barcelona, og er også et sted som med fordel kan besøkes. Og spesielt terrenget gjør dette til en flott naturopplevelse. Ta deg tid til å gå en tur (bruk gjerne banen helt til toppen), og avhengig av årstid er du igjen på en unik fugletur. Her er det mulighet for murkryper, blåtrost og steintrost om en ikke alle på samme årstid. Flere rovfuglarter kan dukke opp, og Spania har til og med klart å få opp igjen en god bestand av gåsegribb som kan dukke opp her.

Ta en titt i fugleboka på reisen nedover. Studer kartene og gjør deg opp en mening om mulighetene, men selv uten forberedelser er det helt sikkert at det dukker opp fugler i kikkerten du ikke har sett hjemme!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar