lørdag 25. desember 2010

Dompap - Julens fugl

Dompap har en spesiell plass i julefeiringen vår.  Som (nesten) eneste representant på julekort, og med fast plass på mange juletre og annen julepynt. Ikke godt å si hva dette skyldes, men navnet dompap har en kirkelig bakgrunn i seg selv - så dette er ikke noe nytt! Dom er det samme som katedral/kirke (Nidarosdomen) og pap er prest/pave (latin/spansk), og det hele henger nok sammen med den kardinalrøde fargen på brystet til hannen. En kardinal er nemlig de rødkledde nestlederne i den katolske kirke.

Dompap hann, på foringsplass, Sande, mars 2011

Ellers finner jeg ingen andre norsk navn på dompap. Noen som kjenner til noen lokale navn så hører jeg gjerne fra deg!

Dompap finnes over hele landet. Hannfuglen er jo mest avbildet og mest kjent, med sitt røde bryst. Hunnen er veldig lik, men har et beige-brunt bryst. Fuglene kan noen ganger være i par, andre ganger i mindre flokker med bare hunner eller hanner. De sitter ofte høyt i trærne, helst løvtrær som på denne årstiden gjør at fuglene er lett synlige. Ta frem en kikkert - så får du virkelig sett hvor vakre de er! Dompap kommer gjerne også på fuglebrettet om du legger forholdene til rette.


Dompap hunn og hann, under fuglebrettet, Sande i Vestfold, mars 2011

Dompap er å finne i alle fuglebøker, men i tillegg finnes det alltid en del god informasjon på nettet. NOF/Birdlife.no har beskrivelse og utbredelseskart for alle norsk fugler. For å lese om dompappen ser du her: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/?taxon_id=12155 Legg merke til fanene øverst på siden, med utbredelseskart, og masse bilder.

Dompap har en lokketone hele året som er lett å lære, og trolig allerede kjent for de fleste. En enkel vakker plystretone som virkelig setter stemning til en kald vinterdag. Både hann- og hunnfugler plystrer denne tonen, for dette er en lokkelyd, dvs fuglenes "dagligtale", og er ikke det samme som sangen om våren. Enkelte vintre er det noen dompapper som har en metallisk z-lyd i plystringen, dette tror vi er fugler som har trukket langt, og trolig stammer fra de østlige russiske skoger. Forøvrig kan dompappen starte med både sang og hekking tidlig på vinteren om det er god tilgang på mat.

Dompapen er en finkefugl, og er avhengig av tilgang til frø for å klare seg om vinteren. Derfor svinger det voldsomt fra år til år hvor mye dompap vi har både i skogen og på fuglebrettet. Noen år er det bra med dompap, og da er det all grunn til å komme seg ut med kikkert og se nøye på disse utrolig vakre fuglene! Eller prøve å ta noen gode bilder.


Video: Dompap hann og hunn, Nesbyen, Viken, 2022


Artikkelen er oppdatert 16.12.2011, 6.12.2014, 4.7.2022

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar