fredag 7. januar 2011

Ekstrem fugling - langturer!

Jeg har lyst til å fortelle litt om ekstrem fugling. Dette er en for mange spesielt utviklet del av gleden ved å oppleve naturen og fuglelivet - og kan deles inn i to hovedklasser:
  • Voldsom fokus på lokale lister, eksempler er norgeslista, eller en god lokasjon der du bor (lite reising)
  • Voldsom fokus på større geografiske lister, typisk BWP eller verdenslister (mye reising)
Som overskriften antyder skriver jeg nå om langturene, det vil i første rekke si turer utenfor Norden. Og vi kan jo da begynne med BWP lista - som står for Birds og Western Palearctic. Dette er den faunasonen i verden vi tilhører, og kan kort beskrives som europa øst til Uralfjellene og Kaspiske hav, samt Nord-Afrika og Midtøsten avgrenset av de store ørkenene. Hele området inneholder ca 750-900 arter avhengig om man regner med tilfeldige arter.

Gyldedals Store Fugleguide dekker akkurat dette området og disse artene, så utfordringen blir å se alle artene i boka. Og dette medfører turer til Spania, Marokko, Ungarn, Tyrkia og Midt-Østen blandt andre for å oppsøke områder der sjeldne arter faktisk er vanlig. Så de mest populære utelandsturene til NoF Travel går typisk til disse områdene. Og aller mest populære er turene til Marokko og Oman. Dette skyldes nok i stor grad at disse går i ekstrem ytterkant, og i Omans tilfelle er man utenfor området, men får med seg mange arter som er vanlige gjester. For mer informasjon om NoF Travels siste Oman tur se her: http://www.naturogfritid.no/default.asp?VS=detalj&ID=20107
 
Ikke lett å se stork i Norge, men på langtur kan en se mange. Sharm-el Sheik, Egypt, 2010
 Så er det de som har enda større ambisjoner, nemlig å se alle fuglene i verden. Dette krever ekstremt god tid og store ressurser, og er vel sant å si neppe noe spesielt naturvennlig! Jeg kjenner da heller ikke til en eneste nordmann som legger vekt på slike ambisjoner, men det er flere ute i verden som har sett over 8000 av verdens ca 10 000 arter. Blandt nordmenn er det noen få rundt 3000 arter kan jeg tenke meg.

I Norge reiser nok de fleste som er på 100% fugletur utenfor "BWP" fordi en slik tur er virkelig nærkontakt med spennende faunaer, nasjonalparker, pattedyr og fugler i rikt monn: 3-400 nye arter på en førstegangstur til et nytt kontinent på fjorten dager er fullt mulig. Jeg kommer til å skrive litt om mine egne opplevelser i Afrika, Asia og Amerika på et senere tidspunkt, reiser som i tillegg til mange fuglearter har gitt fantastiske naturopplevelser og litt annen kultur også.

Jeg tenkte i dag å utfordre litt spesielt, for om du skulle vurdere noe helt spesielt, så har NoF Trafel nå på gang en tur til Madagaskar. En øy med en helt unik fauna, der både nesten alle fuglearter og pattedyrsarter bare finnes på denne øya. De som reiser vil for eksempel kunne se inntil 30 forskjellige arter halvaper (lemurer) !! Det ligger en rekke turer ute, men jeg må si at denne er så spesiell at den må du ta stilling til nå - lenge mellom slike anledninger: http://www.naturogfritid.no/default.asp?var=!var!Reiser!&rstadv=J

Madagaskar, regnskog full av unike pattedyr og fuglearterPittamarkråke - markråkene (5 arter) finnes bare på Madagaskar


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar