mandag 3. januar 2011

Godt nytt år: tiden for å tenke over årslister (årskryss)

Da er det ny sesong for de ivrige fuglekikkerene, pattedyrkryssere osv. For veldig mange er det spennende hva det nye året kan bringe av opplevelser, og her ligger det mye motivasjon for det å komme seg ut! Det er ingen egenopplevelser foran PC (!) og TV...

Så da gjelder det å finne seg et eller flere mål og delmål. Og som antydet tidligere er det uendelig med kombinasjoner for hva som kan skape denne spenningen! Ta en titt her for å tenke litt over alle mulighetene: http://fugletur.blogspot.com/2010/12/om-samle-pa-fugler-og-andre-opplevelser.html

Er du nybegynner er dette egentlig enkelt: finn deg et område rundt hjemmet (eller hytta), eller en god lokalitet i nærheten (en park, våtmarksområde ell) og begynn å registrer fuglene du ser. Noter nøye! Gå så hjem, vær sikker på artsbestemmelsene, for så å registrere observasjonene på artsobservasjoner. Statistikken får du på kjøpet, så vips har du i praksis en liste for lokasjonen, kommunen, fylket og Norgesliste!

Artsobservasjoner finner du her: http://www.artsobservasjoner.no/ Som du ser må du registrere deg og motta passord for å komme i gang. Det er en registrering for hver portal, det vil si henholdsvis fugler, pattedyr osv.

Forsiden på fugleportalen, artsobservasjoner.no
Husk at du nå ikke bare bygger deg selv en "samling". Du deltar i et stort viteskapelig prosjekt, alle data blir kvalitetssikret og lagret for ettertiden. Derfor er det viktig å være kritisk, ikke registrer usikre observasjoner. Som jeg selv pleier å si, enhver art jeg ikke har sett har jeg gleden av å ha til gode!! Og den kommer - bare vi er nok ute i naturen!!

Det er selvfølgelig enda morsommere om du klarer å få med deg noen til å registrere, er man mange nok kan en kanskje klare å registrere hver dag hele året på en utvalgt lokasjon? Det kan det bli overraskende mange arter av.

Så oppfordringen blir som vanlig - kom deg ut - og start på årets liste - jo før jo heller!!

Nedenfor ser du årslisten til proffene (på sørvestlandet) etter bare to dager i 2011 - samme lister finner du på fylker, kommuner, lokasjoner eler andre parameter som du finner det spennende å måle deg selv på:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar