mandag 10. januar 2011

Fuglebok - kilden til mye fuglekunnskap!

Om du ikke er så heldig å ha en i familien som lærer deg det meste om fugler underveis på treningsturer, kveldsturer, hytteturer og ferieturer, så er fugleboka det viktigste verktøyet for selv å bli kjent med fuglefaunaen der du er. Og det finnes fuglebøker for alle nivå og med høyst ulike egenskaper og kvalitet, så her skal jeg prøve å komme med noen gode råd om du vil kjøpe deg en (ny) fuglebok.

Fuglebøker kan i utgangspunkt sorteres i flere dimesjoner:
  • Det første du må bestemme deg for er hvilke geografisk område fugleboka skal dekke - desto større område desto flere arter - og gjerne vanskeligere å finne frem i (og flere mulige forvekslingsarter)
  • Så må du tenke over om du skal ha en bok som omhandler de vanligste artene - eller alle - eller bare de du kan se i hagen din
  • Og til slutt må du bestemme om du skal legge vekt på mange bilder og gode tegninger, eller om du synes god tekst og omfattende  beskrivelser er viktigst
Det finnes selvsagt en rekke andre kriteria også, men nå har vi dekket det viktigste. Og husk at du må bruke de samme prinsippene om du skal finne en fuglebok for en ferie til fjerne himmelstrøk!

Nå tenkte jeg å ta utgangspunkt i norske forhold, og rett og slett nevne tre alternativer som i hovedsak dekker ulike behov her.

Fugler i hagen - Bok m/CD
FUGLER I HAGEN er en fin bok for nybegynnere. Den beskriver over 50 vanlige arter, og gir gode tips til de som ønsker å tiltrekke seg fugl til nærområdene (fugleforing).

Risikoen er tilstede for at ser fugl som ikke er i denne boka, men det er i seg selv en hjelp, siden det er lettere å fastslå dette fordi du relativt fort klarer å bli kjent med alle artene i denne boka.

I tillegg følger en fuglesang CD med, et hjelpemiddel som er veldig nyttig.


Fuglevennboka
FUGLEVENNBOKA er en helt ny, flott fuglebok. Boka er skrevet av redaktørene av tidsskriftet Fuglevennen, Roar Solheim og Trond Vidar Vedum, begge veldig erfarne og kunnskapsrike fugletittere!

Boka omtaler de fleste vanligste artene i Norge, og har veldig mange flotte bilder av de ulike fuglene. I tillegg vektlegger boka hvordan man skal få oppleve fuglene. Det finnes mange "vanlige" norske fuglearter som få ser eller hører - her får du gode tips til hvordan du skal finne ut av hvordan naturen rundt deg skjuler sine hemmeligheter. Og ikke minst forstå og kjenne dem igjen!


GYLDENDALS STORE FUGLEGUIDE er nevnt før på Fugletur Blogg! Dette er rett og slett fugleboka for alle litt viderekommende fuglekikkere og naturelskere.

Boka dekker alle arter i Europa, Kanariøyene og Nord-Afrika og er derfor i tillegg en bok som dekker alle "vanlige" ferieturer. Gode utbredelseskart gir skikkelige muligheter til å planlegge hvilke arter som faktisk finnes dit du reiser neste sommer eller vinter!

I tillegg til antall arter og geografisk dekning, er boka kjent for sine detaljerte tegninger av fuglene, hannfugler, hunnfugler, ungfugler og andre varianter der det er relevant. Her finner du altså svarene - om du er erfaren nok til å finne frem! Boka finnes både med hardcover (blå) og mykt cover (svart).


Alle bøkene over kan du finne i de fleste bokhandler i Norge. Men siden NOF (Norsk Ornitologisk Forening/BirdLife Norway) har sin egen internettbutikk, og siden denne har et voldsomt utvalg av bøker i tillegg til de tre nevnte, foreslår jeg at du bestiller det du trenger fra Natur og Fritid: http://www.naturogfritid.no/default.asp?var=!var!Bok!&rstadv=J

Og dermed støtter fuglevernarbeidet!!

(artikkelen er oppdatert 26/5-2012)



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar