fredag 24. februar 2012

Alle verdens gribber observert !

En uventet milepæl – vi har sett alle verdens arter av gribb!

Mens jeg pusler med notatene mine etter Kenyaturen vår, og oppdaterer databasen med diverse observajoner, oppdager jeg relativt uventet at vi har sett alle verdens gribb arter. Det vil si alle egentlige gribber, de som er i Eurasia og Afrika (dvs. amerikanske kondorer ikke medregnet).

Kort om artene og observasjonene:
  • Palmegribb – en ved et helt tilfeldig stopp langs motorveien mellom iSamangaliso WHS (St Lucia) og Durban, KwaZulu-Natal, Sør-Afrika (2009).
  • Hettegribb – til sammen seks stykker, bla på elefantkadaver, alle i Kruger NP, Limpopo/Mpumelanga, Sør-Afrika (2005/2009).
  • Lammegribb – en ungfugl i Naini-Tal, Uttar Pradesh, India (2001); og en øverst i Sani Pass, Drakensberg, på grensen mellom Lesotho og Sør-Afrika (2009).
  • Åtselgribb – flere i Rajasthan og Uttar Pradesh, India (2001); og på Tenerife (2004) og i Extramadura (2007), Spania.
  • Hvitryggribb – flere steder i Sør-Afrika (2005/2009), og Masai Mara GR, Rift Valley, Kenya (2012)
  • Bengalgribb – en enslig i delta Ramganga, Corbett NP, Uttar Pradesh, India (2001).
  • Indiagribb – omtrent 15 stykk, i hovedsak Ranthambore NP, Rajasthan, India (2001).
  • Teraigribb – en enslig, da omtalt som underart "tenuirostris" med tydelig nok lite nebb, Corbett NP, Uttar Pradesh NP (2001).
  • Skjellgribb – flere i flukt mellom Narok og Masai Mara GR, Rift Valley, Kenya (2012) (se bilde).
  • Himalayagribb – over 20 forskjellige steder i området Naini Tal, Uttar Pradesh, India (2001).
  • Gåsegribb – femten i Corbett NP, Uttar Pradesh, India (2001); hundrevis ulike steder i Spania (2001-2007); også i Sharm El-Sheik, Egypt (2010).
  • Kappgribb – fem i Blyde Canyon, Mpumelanga, Sør-Afrika, også øverst i Sani Pass, Drakensberg, Lesotho/Sør-Afrika (2009).
  • Munkegribb – en i Corbett NP, Uttar Pradesh, India (2001); og inntil ti stykker ulike steder Extramadura, Spania (2007).
  • Øregribb – fem stykker ulike steder i Kruger NP, Mpumelanga, Sør-Afrika (2009); også en i Masai Mara GR, Rift Valley, Kenya (2012).
  • Hvithodegribb – inntil ti stykker ulike steder i Kruger NP, Mpumelanga, Sør-Afrika (2005/2009).
  • Rødhodegribb – en i Ramnagar og en i Corbett NP, Uttar Pradesh, India (2001).
Skjellgribb, sistemann i listen over, mellom Narok og Masai Mara GR, Kenya, 2012


torsdag 16. februar 2012

Kenya tur 2012 - oppsummering

Da har vi vært i Kenya - ni fantastiske dager med det meste innlandskenya kan by på. Vi startet med to dager i Masai Mara Game Reserve. Vi kjørte inn fra nordøst, og var ned til Sand River (og krysset grensen til Tanzania) og Mara River, der vi så på passeringsstedene for den store gnu vandringen. Vi fikk sett tre av de store (løve, flodhest, elefant), gepard, sjiraffer og alle de andre vanlige savennefuglene. Og mange fugler!

Struts, Masai Mara Game Reserve, Kenya, februar 2012
Løve, Masai Mara Game Reserve, Kenya, februar 2012

Deretter var vi en dag i Nakurau National Park i Rit Vallay. Denne ligger rundt sodasjøen Nakuru Lake, tidligere kjent for alle flamingoene. Ikke så mange av de nå dessverre, men her ble det neshorn, og en rekke andre flotte fuglearter.

Augurvåk, Lake Nakuru National Park, Kenya, februar 2012
Stumpneshorn (Grass/White Rhino), Lake Nakuru National Park, kenya, februar 2012

Videre gikk turen vestover til Viktoria sjøen. Her bodde vi helt nede ved vannet på et sted som heter Kiboko Bay, og nøyt ferien i hagen med basseng, fugletitting, et kort bybesøk til Kisumu City som lå rett ved og et besøk til Impala Sanctuary, en slags dyrepark med halvville dyr som var reddet fra private "samlinger" eller som var blitt foreldreløse.

Solnedgang over Lake Victoria, Kisumu, Kenya, februar 2012
Rødkinnastrild, Kisumu, Kenya, februar 2012

Så bar det nordover, over ekvator, og til Kakamega Forest, den eneste resten av regnskog i Øst-Afrika, tidligere koblet sammen med den store sentralafrikanske regnskogen. Her bodde vi ved et misjonshvilehjem, midt inne i skogen. En fantastisk herlig plett, med apekatter og nye fuglearter rundt oss hele tiden.


Luyha stammen spiller og synger for oss, Rondo Retreat Center,
 Kakamega Forest Reserve, Kenya, februar 2012
Ida, Lene og Marte (mine døtre), 2900 moh, ekvator, Rift Valley higlands, Kenya, februar 2012

Vi avsluttet turen med to dager ved Naivasha sjøen i Rift Valley. Dette er en ferskvannsjø, så fugle- og dyrelivet er helt annerledes enn ved sodasjøene. Vannstanden i sjøen hadde steget seks meter på fire måneder etter den kraftige regntiden i november! Det ble igjen nærkontakt med flodhester i hagen, og på båttur på sjøen. Og mange flotte fuglebilder.

Gulnebbstork, Lake Naivasha, Kenya, februar 2012
Flodørn, Lake Naivasha, Kenya, februar 2012

Hele familien har fått et minne for livet. Alt gikk bra, og vi var veldig fornøyd med vår lokale reisearrangør, som også stilte med to svært habile og trygge sjåfører.

Flere bilder fra Lake Nakuru NP:
http://fugletur.blogspot.no/p/afrika-kenya-lake-nakuru-national-park.html

Mer om Masai Mara NGR:
http://fugletur.blogspot.no/2015/01/maasai-mara-klassisk-savanne-safari-i.html