Zanzibar er en del av Tanzania i dag, men er fortsatt en ganske uavhengig øy (egentlig tre store øyer og en rekke mindre), med stolte tradisjoner tilbake til det Øst-Afrikanske sultanatet som ble styrt herfra helt frem til 1964. Hele øya har et veldig tydelig arabisk preg, med en blandet befolkning som alle er muslimer. Unntatt alle masaiene som kommer for å jobbe her.
|
Huskråke, opprinnelig fra India, var vanlig rundt all befolkning, Zanzibar, 2015 |
Zanzibar handler om strendene for de fleste turistene. Og strendene er jo bare rett og slett fantastisk vakre, laget av koraller (helt hvite) og med en perfekt konsistens. Sydhavsparadisfølelse! Når det er sagt, så skal en hvite at tidevanns-forskjellen er på hele to meter, og det er kun noen få områder som har slike flotte strender ved lavvann. Mange steder blir det sjøgress og steinbunn. Men ikke lenge, så stiger vannet igjen.
|
Nungwee stranden og fyret, helt nord på Zanzibar, 2015 |
Men la det bare være helt klart: strendene er helt fantastisk vakre!
Problemene med å være på Zanzibar er prisene: hvordan de kommuniserer de, hvordan de lurer deg med veksling, total mangel på minibanker, og like stor mangel på betalingsterminaler osv. Legg til noen plageånder av selgere på strendene, korrupt politi som skal ha sitt og til og med vakter på flyplassen som du må du betale om du er uheldig.
Juks, svindel og korrupsjon var regelen dessverre. Og med det endrer inntrykket seg av ferieøya en god del. Til alle måltider og utover kvelden var dette en konstant utfordring. Løsning? Overse det og innse at et dyrere sted har du neppe vært!
|
Solnedgangene over havet var fantastisk, både i vest Nungwee og Stonetown, Zanzibar 2015 |
Vi bodde nære stranden rett vest for den lokale fiskerbyen Nungwee, helt nord på øya. Turist-området var veldig pent og velstelt, og selv om byen var preget av veldig stor økonomisk og kulturell forskjell, var det ryddig og trygt også her, selv om det var mye støv! Fattigdommen her viste tydelig at lite eller ingenting av luksusen på stranda tilfalt lokalbefolkningen, noe som selvfølgelig er håpløst i lengden. Vi bestemte oss for å bruke lokal valuta, og kjøpe noe i landsbyen, i håp om å hjelpe til litt. Største posten ble en skomakerregning etter at han fikset sandalene mine på en fantastisk måte.
|
local fishermen working on boat maintenance, Nungwee, Zanzibar, 2015 |
Zanzibar er altså helt muslimsk. De fleste arbeiderne tilknyttet turistindustrien kommer fra fastlandet (Tanzania og Kenya). Dette skyldes trolig den kulturelle forskjellen knyttet til bruk av klær på stranden (eller mangel på sådanne), samt at det ikke var restriksjoner på alkohol på hoteller og barer langs stranden. Alle hotellene er tydeligvis eid av europeere og amerikanere, og minimalt med penger ble igjen i lokalsamfunnet!
|
Hinduterne, patruljerte strendene konstant, Nungwee, Zanzibar, 2015 |
Men i hovedstaden Stonetown var alt annerledes. De fleste turistene på øya bruker en dag eller to her, og det skal man absolutt gjøre! Og her er det lokale kjøpmenn og fruer som driver forretning. Små butikker i smale streder er jo en turistmagnet, og det virker. Det samme med det lokale markedet, der særlig fisk og kjøtt avdelingen virkelig er ferskvare i 35 varmegrader. Stonetown er den gamle hovedstaden i sultanatet, med en masse flotte bygninger satt opp i ulike epoker under ulike herskere. Dessverre var de fleste i utrolig dårlig forfatning, men en kan fortsatt ane storhetstiden!
|
Slik ligger den gamle byen mot stranden, Stonetown, Zanzibar, 2015 |
Alt i alt ble Zanzibar en flott opplevelse, en reise en ikke vil vært foruten, men heller ikke en som kommer til å gjentas! Når en betaler 30 kroner for en kaffekopp, så åpner budsjettet for en rekke andre steder som er renere, mindre korrupsjon, mer orden - og som kan ha
nesten like fine strender!
|
Sotmåke, vanlig, spesielt rundt Stonetown, Zanzibar, 2015 |
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar