tirsdag 17. mai 2016

Da Lat, sjeldne fugler i kø

Dette er en artikkel for de spesielt interesserte. Og den handler om det spesielle fjellplatået Langbiang ved byen Da Lat i Sør-Vietnam. Et lett tilgjengelige område noen timer nord for Saigon (som Ho Chi Minh-byen fortsatt kalles lokalt), som er fullt mulig å besøke i kombinasjon med besøk dit, Nha Trang eller Mekong deltaet.

Gråkronetimal (Grey-crowned Crocias, Crocias langbianis), en endemisk art anerkjent i det vitenskapelige navnet! 
Da Lat, Vietnam, 2011.
Selve byen Da Lat ligger 1500 meter over havet, og er et forfriskende sted med lavere temperaturer og luftfuktighet etter noen dager for eksempel i Mekong-deltaet. Området er overraskende velstelt, med pyntede rundkjøringer og parker. 

Omstigning til jeep og gåturer, bak ligger de høyeste områdene på platået. Hesten er en hest, med malte striper..., Da Lat, Vietnam, 2011
Langbiang er et såkalt endemisk fugleområde, og har altså arter og underarter som ikke finnes noe annet sted i verden! Det er ganske utrolig sett områdets relativt lille størrelse i betraktning. Dette skyldes at området i tusener av år har vært en temperert øy i et hav av tropisk regnskog, som i dag i sin helhet er hugget ned og dyrket, men som bare forsterker isolasjonen til dette fine området. I tillegg har området en rekke fuglearter som en ellers må til fjellene lenger nord i Vietnam eller Laos for å få sett.

Purpurkronesolfugl (Mrs. Gould's Sunbird, Aethopyga gouldiae), en stor og vakker solfugl, Da Lat, Vietnam, 2011.
Vi fartet rundt i området i to dager med sjåfør og guide, og gikk en lengre tur i området rundt selve toppen. Det ble som ellers i Vietnam en rekke nye arter, inklusive noen godbiter. Og noen av de igjen klarte vi å få bilder av! Guiden var veldig bevisst endemene, og dro oss litt rundt til ulike biotoper. Furuskog, fuktige dalsøkk og tett løvskog. De vanskeligste artene ble skriketrostene som gjemmer seg i underskogen. De enkleste er det altså bilder av.

Da Lat sentrum, her fra en av gatene utenfor markedet. Byen har ca 200.000 innbyggere og er en liten og fredelig by. Da Lat, Vietnam, 2011.
Om du skal til sørlige Vietnam, og har lyst il å se på litt fugler, så er dette området, sammen med Cat Tien nasjonalpark, de to viktigste stedene å besøke. Utover våtmarksfuglene i Mekong delta!

Kutia (Cutia,  Cutia nipalensis, endemisk ssp. legalleni ), av mange splittet til egen art: Vietnamkutia (Vietnamese Cutia, Cutia legalleni), knyttet til furuskogen på Langbiang! Vietnam, 2011.
Toppene på Langbiang platået, sett fra østsiden, Vietnam 2011.
Flere bilder fra Da Lat og Langbiang:
http://fugletur.blogspot.no/p/asia-vietnam-da-lat.html

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar