mandag 9. mai 2022

Gulspurv - stadig sjeldnere

Gulspurv er en nydelig, relativt stor, spurvefugl art som i hovedsak er knyttet til kulturlandskapet vårt, selv om den også kan være vanlig på hogstfelter og naturlige større glenner i skogene våre. Gulspurven er en frø-spisende og bakke-levende art, der også reiret normalt ligger på bakken, Reiret ligger gjerne langs jordekanter, veikanter, bekkeløp og andre steder med litt kratt og skjul. Her kan den være lett å følge og oppdage i reirområdet. I skogsområder kan den være vanskelig å oppdage gulspurven om en ser bort fra sangen.

Gulspurv hann, i april og full praktdrakt, Holmestrand april 2022

På grunn av levemåte og nærhet til mennesker har gulspurven blitt hardt rammet av forstyrrelser og ikke minst er de veldig utsatt i forhold til de 700 000 kattene vi har i Norge. Disse alene utgjør et "rovdyr" avtrykk som gjør at arten har det veldig vanskelig.

Gulspurv er en art som oppsøker foringsplasser i vinterhalvåret. om vinteren kan en se større flokker på 10-20 fugler samle seg. Gulspurven er nok den fuglen som med størst sannsynlighet vil oppsøke fuglenek om slike henges opp til julepynt. 

Video: En gulspurv hann påforingsplassen i Holmestrand jan 2022

Gulspurv hann og hun er ganske ulike om våren  og sommeren, det vil si at hannen har mye klar gulfarge på hodet og bryst, mens hunnen i hovdsak er tilpasset livet på bakken med gråbrunt som dominerende. Spesielt den kraftige røde overgumpen er et felles godt kjennetegn. Om vinteren er hannen mer lik hunnen,

Gulspurv er kanskje aller mest kjent for sin unike vårsang? Denne beskrives som 1-2-3-4-5-6-syyyyyyv, det vil si seks korte slag og en lang avsluttende y tone. Nedenfor er det link til fuglens sang og lokkelyder.

Gulspurv hunn (eller ung hann i vinterdrakt), Homestrand  jan 2022

Gulspurv sitt navn på flere aktuelle språk:

NAVN:
Norsk:         Gulspurv (grønnskul, gulskul, gulskur, gulteting)
Latin:           Emberiza citrinella
Engelsk:      Yellowhammer
Svensk:        Gulsparv
Dansk:         Gulspurv
Spansk:       Escribano cerillo
Tysk:           Goldhammer
Fransk:        Bruant jaune
Samisk:       Giedde-cicas


Link til Birdlife Norge sin side om gulspurv med norsk utbredelseskart:
https://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?taxon_id=12554

Link til gulspurv på e-bird:    https://ebird.org/species/yellow2/

Link til gulspurv sang, lokkelyder mm: https://xeno-canto.org/species/Emberiza-citrinella 

2 kommentarer:

  1. Knut Arne Takk for sist og takk for interessant artikkel om fugl man kjenner fra eget fuglebrett. Ha en fortsatt god sommer ! Trond O. Aspaas

    SvarSlett
  2. HVORDAN JEG FIKK ET LÅN TIL VIRKSOMHETEN AV MARY KENT

    Hei alle sammen, jeg så kommentarer fra folk som allerede hadde fått lånet sitt fra lånefirmaet Steve Wilson. Ærlig talt trodde jeg det var en svindel, og så bestemte jeg meg for å komme med en forespørsel basert på anbefalingene deres. For noen dager siden bekreftet jeg på min personlige bankkonto et beløp på $880 000, som jeg ba om for virksomheten. Dette er virkelig gode nyheter, og jeg er så glad for at jeg råder alle de som trenger et ekte lån og som garantert vil refundere å søke via e-posten deres: stevewilsonloanfirm@gmail.com, De er legitime låneutlånere!
    De kan låne deg et lån.
    Kontakt Mr. Steve Wilson.
    E-post: stevewilsonloanfirm@gmail.com
    nettsted: https://stevewilsonfinancialloanfirm.weebly.com

    SvarSlett