fredag 26. august 2016

Ferieuke i Kroatia

Vi har nylig vært så heldige å få til en ferieuke i Kroatia. Dette var vår første tur til Kroatia, og om sant skal sies så var forventningene ganske høye: Inntrykket var at alle som hadde vært i Kroatia bare hadde fine og flotte ting å si om landet.

Vi bodde i en bitte liten fiskelandsby som het Cacklje, i gangavstand sør for Podgora, helt sør på Markarska rivieraen. Foran oss lå Adriaterhavet med øyene Brac og Var, og bak oss de mektige fjellene i Biokovo National Park, der toppen er på hele 1762 meter over havet. Toppen heter Sveti Jure, som oversettes til St George, og dit kan man kjøre opp!

Caklje, en bitteliten søt fiskelandsby sør for Podgora, Markarska rivieraen, Kroatia, 2016

Det ble noen timers vandring i olivenlundene og mellom ruinene etter et jordskjelv tidlig på 60-tallet i liene over Cacklje og Podgora. Men det var relativt lite liv å se, unntatt veldig mye sommerfugl!

Båttur til Brac inneholdt også få overraskelser, unntatt størrelsen på turismen der ute. Vi var ikke alene for å si det sånn! Og avstandene til fra fastlandet og de sore øyene Var og Brac er drøye, ikke bare kos å dra ut til disse stedene på dagsturer! Velg båttype, hastighet og rute med omhu!

Turteldue, Brac, Kroatia, 2016

Aller bet likte jeg kjøreturene og noen korte gåturer i Biokovo National Park, som utgjorde i praksis hele fjellmassivet bak oss. De lokale fortalte oss om store mengder gems-bukker i området, men de ligger i skjul i sommervarmen, og vi fikk ikke se noen. Området har også ulv, og er kjent for sitt ville terreng som har kostet mang en urutinert turgåer livet.

Sveti Jure, St George, sett fra sjøsiden, Markarska, Kroatia, 2016

Veien opp til toppen er en historie for seg, kun en smal asfaltert vei der en var avhengig av møteplasser. Opp dit sendte de store busser med turister, et mareritt å møte. Kjør opp tidlig, vent på toppen til de første bussene kjører nedover, og legg deg bak :-)

Aplejernspurv, på toppen av Sveti Jure, Biokovo National Park, Markarska Kroatia, 2016

Strendene er ikke akkurat sandstrender, og derfor er jo vannet så fantastisk klart og pent. Småsten utgjør mesteparten av strendene, såpass fin stein at du kan gå barbent, men badesko anbefales. Utenom turiststedene blir badesko ekstra viktig, da de har noen svarte kråkeboller med skarpe pigger du ikke vil tråkke på! Vannet er ikke ubehagelig varmt, og det skyldes at her er fjordene dype, og det er nok sjelden at vannet kommer over 25 grader.

Søndre Markarska rivieraen, fra Biokovo National Park, Kroatia, 2016

Og til slutt: solnedgangene! Med Adriaterhavet i vest, går solen ned i havet hver eneste kveld, flotte fotomotiv garanteres!

Oppsummering: Vi kommer nok til å reise til Kroatia igjen.

Flere bilder fra Biokovo National Park:
http://fugletur.blogspot.no/p/europa-kroatia-biokovo-national-park.html

En svalestjert, sommerfugler var det virkelig mye av i området i august, Podgora, Kroatia, 2016


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar