tirsdag 27. september 2016

Alicante: Clot de Galvany naturreservat

Jeg har tidligere skrevet en oversiktartikkel om å se på fugler i Alicante området:
http://fugletur.blogspot.no/2011/02/fugler-i-spania-costa-blanca-alicante.html
Her kommer litt fra ett av mine favorittsteder, naturreservatet Clot de Galvany, beliggende ved Los Arenales i Elche (Elx).

Plakat og kart over området. Det er lite informasjon på engelsk å finne. Clot de Galvany, Alicante, 2014

Beliggenheten er en av grunnene til at jeg liker stedet, det er lett å komme dit, og selv om det er flere innganger, anbefaler jeg å starte helt i øst, ved stranden Carabassi, der selve besøkssenteret, parkeringsplasser og hovedinngangen er. Det er også bare hundre meter å gå fra busslinjene mellom Alicante og Santa Pola som går langs stranden. Enkleste måten å finn frem på å følge skiltene til Los Arenales (del Sol), på N-332 sør for flyplassen/El Altet. Kjør gjennom Los Arenales langs kysten sørover, og etter noen rundkjøringer og parkeringsplasser til stranden, ta til høgre rett før bakkene opp til Gran Alacant starter. Fremme! Kartlink: http://www.clotdegalvany.es/como-llegar/  Du finner også mer informasjon på spansk på denne linken.

Solnedgangene i reservatet er nydelig å få med seg på en kveldstur, Clote de Galvany, Alicante, 2014

Clot de Galvany ligger i et presset område, og er fullstendig inngjæret. Ta deg derfor inn porten innerst på parkeringen, og hold deg på innsiden! Clot de Galvany har flere biotoper og derfor flere arter med fugler enn ellers i området. Men i hovedsak er det våtmarker og tørre åser som dominerer. Turen starter likevel med pinjer og palmer, før det blir tørrere. Og tørke et et stort problem, så stort at området i dag er helt avhengig av kunstig tilførsel av vann for å ha våtmarker i det hele tatt! Dette har ført til voldsom gjengroing og store sivskoger, så fuglene kan være vanskelige å se.

Dvergdykker i høstdrakt, Clot de Galvany, Alicante, 2016

Løsningen er å finne et lite våtmarksområde nære inngangen, som du får sett første gang når du kikker ut over et lite vannspeil fra en "fotohøyde". Gå videre rundt og hold til venstre, og du finner et flott skjul. Her kan du sitte og se på fuglene på nært hold. Og ikke minst ta bilder fra kloss hold!

Sothøne, med planer for et reir ser det ut til, Clot de Galvany, Alicante, 2016

Videre innover er det et stort "vann", en gigantisk sivrørskog med noen gamle kanontårn på en øy i midten. I dette området er det nesten ikke mulig å få sett på fugl om ikke vannstanden er høyere enn den har vært etter 2010. Men runden rundt vannet er verdt det uansett, men den tar et par timer. Ta deg god tid og se deg godt om. Her er også en rekke skjul og fugletårn, som gir skygge og ro til å se litt over området.

Vill kanin, en vanlig art i hele området, Clot de Galvany, Alicante

Artslista for området er veldig lang. Her kan de se noen av de minst vanlige vannfuglene i Europa, rovfugler og ugler, småfugler og to arter stær og to arter seilere osv. Alt avhengig av årstid og tid på døgnet (tidlig formaiddag og sen ettermiddag er å foretrekke uansett årstid). God tur og lykke til!

Flere bilder nedenfor.

Mer om fugler i samme område:
http://fugletur.blogspot.no/2011/02/fugler-i-spania-costa-blanca-alicante.html

Trostesanger som plutselig dukker opp foran skjulet, Clot de Galvany, Alicante, 2016

Ukjent gresshoppeart, Clot de Galvany, Alicante, 2016

Svartstrupe, Clot de Galvany, Alicante, 2016

Fugletårn, og tørre områder, Clot de Galvany, Alicante, 2016

Ringduer, på trekk gjennom området, Clot de Galvany, Alicante, 2016

Marmorand, en flokk på vei mellom vannhullene i parken, Clot de Galvany, Alicante, 2014

Kuhegre, Clot de Galvany, Alicante, 2014

Krikkand, hann, Clot de Galvany, Alicante, 2011

Rødhodeand, hann, Clot de Galvany, Alicante, 2016

Krattopplerke, Clot de Galvany, Alicante, 2016Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar