søndag 16. januar 2011

Spettmeis - Rambo på fuglebrettet!

Spettmeis er en karakterart på de fleste fuglebrettene i Sør-Norge (i lavereliggende strøk). Dette er for mange en litt "ukjent" fugl med tydelig sydlandsk rastløshet og temperament som raskt dominerer en foringsplass. Så når en blir kjent med denne krabaten er den lett å kjenne igjen.

Spettmeis på foringsplass. Sande i Vestold, 2011
Spettmeisen har lik drakt hele året, og det er i praksis ingen forskjell på hann og hunn, og selv ungfuglene ser tidlig på høsten ut som voksne. Kort fortalt har de blågrå rygg, hvit underside, en svart stripe gjennom øyet og en flott oransje-burgunder farge under bak og på sidene (flankene). Og veldig kort stjert.

Spettemeisen har et stort utvalg med låter, dog ikke noen utpreget kjent melodisk sang. Hele året er den aktivt lydytrende, fra tynne pipetoner til kraftige (for mange ukjente og merkelige) strofer og rop.

Et par spettmeis i parringslek, han spillende på kvisten, hun klar! Sandvika, 2015
Spettmeisen er den eneste fuglen i Norge som klatrer nedover trestammer med hodet først! I det hele tatt er den litt av en krabat, der den leter etter mat, gjerne i store løvtrær som eik, lind og alm. Opp og ned, og over og under grener går tilsynelatende for det samme.

Spettmeis på foringsplassen.
Spettmeisen hamstrer mat på høsten og forvinteren. I denne perioden kan ett par spettmeiser tømme en stor foringsautomat for solsikkefrø på utrolig kort tid. Ikke bare fordi den flyr avgårde med et frø hvert minutt, men fordi den leter etter de største og beste matbitene på en måte som har gitt den tilnavnet "Rambo": Blåmeiser og kjøttmeiser jages bort, for så å la store mengder frø sprute ned på bakken i det den leter etter godbitene.

Rambo er nok et moderne kallenavn. Tradisjonelt har jeg bare funnet et annet navn, nøttvekke. Noen som kjenner til andre lokale navn/dialektnavn?

Her er en link til NOF/Birdlife.no sine sider om spettmeis, legg merke til fanene øverst, her finner du også utbredelseskart og mange bilder:


2 kommentarer:

  1. Jeg har ett spettmeispar i hagen, de spiser mye! se bloggen for bilder :)

    SvarSlett
  2. Her går den under navnet "rotefugl" ��

    SvarSlett