onsdag 27. april 2016

Isfugl i Sandvika

2017:

Denne siden ser ut til å måtte oppdateres også i 2017 !!

To-tre fugler har vært observert i området i hele påsken, selv fikk jeg sett en både i går og i dag, 19/4. De har helt klart et forhold til reirområdet fra i fjor, så det blir spennende å se om de slår seg til ro igjen!

Stadige observasjoner, siste for meg er 9/5. Tilsynelatende er det kanskje ikke samme paret som i fjor, da hannfuglen med helt rødt nebb meg bekjent ikke er sett, men de holder til akkurat samme sted rett på oversiden av Løkke bru.

Oppdateres!


2016:

Det dukker stadig opp sjeldenheter denne våren. Her er en til fra vårt nærområde: Et par isfugl har slått seg ned i Sandvika sentrum!

Min første ettermiddag med kamera på stedet ga ikke gode forhold, men et bilde ble det i alle fall. Bildet er tatt fra gamle Løkke bru, den gamle restaurerte brua mellom Løkke og den videregående skolen (tidligere BI).

Første bilde, i dårlig lys og langt unna, 27. april 2016.

Det er altså ett par, med tydelige forberedelser på hekking. De har tilsynelatende et reirhull, og ble sett parrende i alle fall to ganger i dag, 27. april! Dette kan bli virkelig spennende utover våren.

Link til melding om sted, oppførsel og hensyn fra NOF OA sine sider:
http://nofoa.no/Sider/Rapporteringer/Observasjoner.php?selection=report_59198#listetoppen

Som en kan se av kartet, hekkende isfugl 300 meter fra togstasjon og bussterminal med forbindelse til hele landet og Gardermoen, nå har du muligheten!

1/5: Artikkel i Budstikka (lokalavisen):
http://fugletur.blogspot.no/2016/05/krikkand-norges-vanligste-and.html

3/5: Det er sjeldnere å se to fugler nå, mye parring er sett siste uke, er eggene lagt og rugingen i gang? Alt tyder på det, der hannen tar seg en tur til reiret en sjelden gang!

10/5: Artikkel i Aftenposten:
http://www.osloby.no/nyheter/Folk-star-i-ko-for-a-fa-et-glimt-av-denne-lille-krabaten-8462256.html

Både artikkelen i Budstikka og Aftenposten snakker om det 5 funnet i landet. Det er jo bare tull, og fakta er at det er femte hekkefunn i Akershus, det første vest for Oslo, da de andre er fra Øyeren området!

5/6: Nå mates unger, og de er nok ganske store, Snart kan de fly ut, og da kan de fort bli borte?

15/6: Fortsatt mates ungene i reiret, når kommer de ut??

29/7: Fuglene er fortsatt der, noen tror vi snakker om andre kull!

18/8: Ikke sett på noen dager, hekkingen er nok avsluttet, men ikke utenkelig at de er i området utover høsten og vinteren.

Bildegalleri fra Sandvika:
http://fugletur.blogspot.no/p/europa-norge-sandvika.html

Et tidligere isfugl bilde, ved et (gult) fiskenett, Hoi An, Vietnam, 2011


søndag 24. april 2016

Nikon D5300 - etter et og et halvt års bruk

Jeg har tidligere skrevet om hvorfor jeg valgte D5300 som nytt kamera høsten 2014. Her kommer litt om erfaringene etter ett og et halvt års bruk!

I hovedsak er det ikke et kamera som lager bilder. Det er fotografen, lyset og objektene som er de kritiske faktorene. Hovedkonklusjonen er altså at jeg må jobbe med de samme tingene som før for å få bedre bilder:
  • Lys og lukkertider, avgjørende for å få skarpe fuglebilder, selv med stativ
  • Bruke stativ, eller annen støtte, ved bruk av store brennvidder (over 200-300 mm zoom)
  • Komme nærme nok, spesielt ved fotografering av fugler og dyr
  • Editere, spesielt kutting, her har jeg generelt økt litt på innsatsen
Krittkeiserdue. Bildene blir stadig bedre, innstillingene stadig mer tilpasset situasjonen. Sentrert fokus helt avgjørende her, med blader og kvister som ville ødelagt helt med standard autofokus. Palm Cove, QLD, Australia, 2016.
Mitt nye kamera har gitt flere nye muligheter i forhold til min gamle D60, kort om nytteverdien slik jeg ser det nå etter ett og et halvt års bruke:
  • Bedre brikke, gir mulighet til høyere ISO og skarpere bilder. Fungerer klart best på auto, har bommet litt ved å sette denne høyt opp på ettermiddagen, og glemt å justere den tilbake neste dag... Kjører til vanlig på ISO 200, men kan hente mye på lukkertiden under vanskelige forhold ved å øke til både 800 og 1600.
  • GPS - tenkte jeg skulle bruke denne i Kenya - men den er aldri benyttet. 
  • WLAN - dette er en fin liten detalj som jeg heller ikke bruker mye. Men det er jo artig å kunne sitte litt unna stativet og følge med på mobiltelefonen, og ta bilder! Eller vise frem bilder fra minnekortet.
  • RAW / .NEF format hadde jeg ikke på D60. Det tok litt tid før jeg begynte med dette, og har jo fått sett hva dette gjør med harddisken. Hvert bilde tar opp mot 30MB, så en serie på 10 bilder av noe i bevegelse blir altså 0.3 GB !! Men ingen tvil om at jeg litt mer å redigere med i forholdt til spesielt lys.
Med tanke på vedlikehold, så har kameraet faktisk hatt en alvorlig feil allerede, der en av sensorene plutselig sluttet å virke (selvfølgelig på en båttur i en nasjonalpark...). Min erfaring med Nikon er litt varierende med tanke på kvalitet, og også garantiansvar. Men denne gang stilte de opp og fikset sakene, så håper det holder i mange år til!

TIPS: Sett opp "P" tasten for dyre- og fugle-fotografering, med (mer) sentrert fokus og lysmåler, og kanskje fast ISO. Så benytter du hurtig-knappen "Fn" for den aller viktigste parameteren (ISO, justering av blender eller noe annet), og ikke minst bruk "i" knappen for å få hurtiginnstilling av alle de viktigste parameterene. Da slipper du å gå inn i menyene i det hele tatt når du er ute og tar bilder!

Konklusjon er at jeg har riktig kamera til mitt nåværende kompetansenivå. Mer enn nok å jobbe med for å lære seg for å ta stadig bedre bilder. 

Her ligger linker til mine påbegynte fotogallerier av fugler!

Et eksperiment jeg lærte mye av: Første WLAN fotoserie, satt ved middag og tok enkelt bilder av denne gråhubroen. Nesten svarte natta (svak kunstig belysning). Brukte ISO 6400, alt for mye, brukte stativ, og burde stoppet på 1600. Lukkertid 1/5 sekund.  Skuffende resultat, men lærerikt! Mount Kenya NP, Kenya, 2015


tirsdag 12. april 2016

Stellerand i Oslofjorden!

Det er for tiden en stellerand i Oslofjorden!

Det er ekstremt uvanlig - for å si det mildt, dette er en fugl med så nordlig utbredelse at den trekker sydvestover til Varanger om vinteren.

Fuglen ble oppdaget så langt inn som ved Vollen i Asker onsdag i forrige uke (6/4), men har de siste dagene beveget seg utover fjorden til Slemmestad og Nærsnes.

Og i dag, 13/4, fikk vi endelig sett denne sjeldenheten. I ettermiddag ca 18:00 lå den langt ute på fjorden rett ut for Slemmestad, ved et rødt/svart sjømerke. Det tok litt tid å finne den, ærfugl var det over alt, og jeg forventet å finne den i en flokk med ærfugl. Og det gjorde vi!

Link til artsobservasjoner, der du kan følge funnene, ved å trykke på fylke (Buskerud eller Akershus) og dato:
http://www.artsobservasjoner.no/

Stellerand utenfor Sjøstrand i Asker. Foto: Jostein Myre, 9/4-2016
5/5: Fuglen er fortsatt i området.

søndag 10. april 2016

Kort oppsummering fra Australia ferie

Her kommer en kort oppsummering av en to og en halv ukes ferie i Australia våren 2016. Ferien ble noe preget av sykdom og private hendelser på hjemmebane, men det endret ikke på at dette ble en ferie med mange fine opplevelser. Vi fartet i hovedsak opp og ned østkysten. Australia er et utrolig stort kontinent, som på ingen måte lar seg utforske på en enkelt ferie!

Gold Coast med Surfers Paradise i bakgrunnen, fra Burleigh Heads, Australia, 2016

Vi startet med to dager på Gold Coast sør for Brisbane for å prøve å tilpasse oss klima og tidssone under rolige forhold. Der fikk vi se den lokalt populære surfe-sporten utfolde seg hele døgnet i digre brenninger, og gåttt en tur i den lille men vakre Burleigh Heads National Park. Fuglelivet er bare nytt, alt en ser og hører er nye arter!

Klaveovnhøne, en park og byfugl mange steder på dagtid, utenfor Burleigh Heads NP, Australia, 2016

Så dro vi opp til Palm Cove nord for Cairns langt nord i landet. Her er det tropisk klima, og denne gang besto det i mye gråvær og en del regn. Men vi fikk oss en halv dag ute på Great Barrier Reef, og gått noen fine turer på de uendelig lange strendene. Der ingen bader grunnet fare for krokodiller og spesielt "stingers" - livsfarlige maneter med tråder som løse i vannet kan ta livet av voksne! Så det gjorde at dykkingen ute på revet foregikk i heldekkende drakter, selv om der ute finnes ikke de farligste manetene.

Snøkeiserdue, vanlig i Cairns området og på Great Barrier Reef, Palm Cove, Australia, 2016

Så var det ned til Sydney. En verdensby følte vi med en gang, med utrolig mye folk overalt, lange handlegater og masse flotte utesteder. Vi oppholdt oss veldig sentralt i byen, og hadde blant annet flere turer i den botaniske hagen som hadde mange spennende planter og fugler å by på. Vi kikket også på Operahuset, og gikk en tur opp på den kjente bybrua.

Et annerledes bilde fra Sydney, sprutregn!  Australia, 2016

Siste uka tilbrakte vi i Noosa, et feriested øverst på Sunshine Coast, et par timers kjøring nordover fra Brisbane. Her ble det både late og aktive dager. Vi leide motorbåt to dager og kjørte på elven og inn i Great Sandy National Park. Vi brukte i tillegg en hel dag i buss i denne enormt store nasjonalparken, der vi også fikke en god del timer på den kjente sandøya Fraser Island. Og denne dagen fikk vi i tillegg til mange nye fuglearter også se kenguruer og en dingo (australsk ulv).

Dingo! Australsk villhund, eller rett og slett ulv, på Fraser Island, Great Sandy NP, Australia, 2016

Siste nasjonalparken ble en lang gåtur i Noosa National Park som ligger på alle kanter av byen. Noosa Heads er den ytterste delen der vi igjen fikk møte både regnskog og vill kyst-natur. Høydepunktet fra denne turen ble opplagt en koala, et pungdyr som minner om en liten søt bjørn, og som lever oppe i trærne i all hovedsak.

Koala, godt gjemt i eukalyptus, Noosa NP, Australia, 2016

En flott tur med mange opplevelser og minner. Det blir nok litt mer om de spesifikke nasjonalpark besøkene etterhvert som skrivekløen kommer. Dette får holde inntil videre.

Svarthalsstork, en skikkelig sværing. Noosa River, Great Sandy NP, Australia, 2016