fredag 11. mars 2011

Vietnam tur 2011 - oppsummering

Vietnam turen vår på tre uker februar/mars 2011 gjrode så stort inntrykk at den får en egen oppsummering her. Turen dekket kun utvalgte steder (byer og nasjonalparker) i sør (se turprogrammet her: http://fugletur.blogspot.com/2011/02/fugletur-blog-drar-pa-fugletur-til.html ) , så innholdet forsøker kun å gjenspeile vår fantastiske opplevelsesferie i dette landet. Og kanskje være til noe inspirasjon for andre som planlegger å reise til dette området.

Nasjonalparkene med fugleturer var som ventet, komplisert fugling i i hovedsak regnskog, men også våtmarker og furuskog 2000 mho. Tidkrevende og spennende, med en fugleguide som kunne sine saker og ville helst få frem de sjeldneste (og aller helst endemiske) artene. Jeg kommer nok til å skrive mer om dette, nå nøyer jeg meg med et par bilder:

Terneisfugl, Tram Chim NP, Cochinchina, Vietnam 2011
Badelivet ble ikke slik vi hadde trodd. Nha Trang har en fullstendig ødelagt strand, bygd ut til de grader at det bare er en skråning på ti meter fra støttemurene til sjøkanten. Den stranden blir vasket på havet! Ellers har Nha Trang gamle bydeler og områder som ønsker å bli til "Thailand" - ikke spesielt spennende aspirasjon. Nha Trang har også godt med øyer utenfor for båtturer og dykking. Men om du kommer med fly hit skjønner du hvordan det har vært! Fra flyplassen og femten kilometer nordover ligger strendene (fortsatt) nesten uberørt med store sanddyner bakover som skaper ekte følelse for en "bærekraftig" strand.

Ellers må badestranden utenfor Hoi An nevnes, denne er i stor grad ørørt, og selv hotellene ligger kraftig tilbaketrukket, annenhver med småbrukere og havfiskere med tradisjonelle "baljer". I praksis tretti kilometer der du lett får noen kilometer for deg selv!

Cua Dai beach, med "fiskebaljer" til venstre, og bølger en ikke bør bade i,
 5 km øst for Hoi An, C Annam, Vietnam, 2011

Men de sterkeste inntrykkene fra Vietnam ble kulturelle! To dager i Mekongdeltaet, der vannveiene fortsatt er livsnerven, og tradisjonelt landbruk og fiske er leveveien var kanskje høydepunktet. Men markedene i de store byene, trafikken i Saigon (HCMC) og den fantastiske småbyen Hoi An lenger nord i Annam var opplevelser som preger en resten av livet. Politisk er dette et av "de siste kommuniststatene", men i praksis er det ikke en person som ikke driver egen virksomhet! Hele samfunnet syder av høy virksomhet, handel og transport og et spenn i priser og ytelser det ikke går an å tenke seg: Middag med øl for to får du enkelt for 100 kroner, men en leilighet på 85 kvm i District One i Saigon (HCMC) er nylig solgt for USD 18.000.000,- !!

Hoi An gamle sentrum står på verdensarvlisten, vel fortjent slik jeg bedømmerdet. Og om du skulle være interessert i å sakffe deg skreddersydde klær - så er dette stedet! Hundrevis av butikker for skreddersøm av alt fra undertøy/BH til flotte gallaklær for såvel kvinner som menn. Men også her varierer prisene sterkt! Et land fullt av ærlige mennesker, men i en handel er det lov å prøve seg, så de lurer deg gjerne litt på prisen (på alt mulig!!).


Mekong deltaet, eneboliger, kafeteria og transportmidlene.
På baksiden gikk det noen steder kjørevei, Vietnam 2011

Det er bare å reise om det passer. Trenger du hjelp til et turopplegg med fugling og nasjonalparkbesøk er det bare å si i fra!!

Flere bilder fra turen finner du her:

Mekong Delta:
http://fugletur.blogspot.se/p/asia-vietnam-mekong.html

Cat Tien National Park:
http://fugletur.blogspot.se/p/asia-vietnam-cat-tien-national-park.html

Tram Chim National Park:
http://fugletur.blogspot.se/p/nasjonalpark-tram-chim-national-park.html

Duskhegre, Tram Chim National Park, Cochinchina, Vietnam 2011

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar