mandag 3. august 2015

Gråmåke - vår vanligste måke

Måkene er ikke så veldig populære fuglearter dessverre. De er veldig viktige arter i faunaen, og også vesentlige i opprydding etter oss mennesker. Gråmåke er en av de vanligste måke-artene de fleste steder i landet, og den er også en av to arter som er er å se hele året, det vil si at den er å treffe alle årstider og å se i alle aldersklasser. Riktignok trekker en del fugler sørover, men de erstattes gjerne med fugler som kommer enda lengre nordøstfra.

Og jeg synes gråmåken er både elegant og vakker i sitt rette element, glitrende hvit med sølvgrå vinger, knallgult nebb med den røde prikken, og rosa føtter. Og stor! Den kan ikke forveksles med noen annen art i Norge i voksen-drakt!

Gråmåke er i første rekke en fugl som en forbinder med kyst-nære områder fra Svinesund til Kirkenes, selv om den også finnes på enkelte innlands lokaliteter. I tillegg til at den da er blitt vanlig i de fleste byene langs kysten, inklusive Oslo.

Ett par voksne gråmåker, slik vi er vant til å se de om sommeren, Aalborg, Danmark, 2015

Alle måker har kryptiske gråbrune drakter det/de første leveårene, og da er det svært vanskelig å skille de fra hverandre (se bilder nedenfor). Vinterdrakten til de voksne er lik sommerdrakt, men det blir en del grå striper på hodet. Hann og hunn er like i farge og størrelse.

Måker har fått mye negativ oppmerksomhet, kanskje først og fremst grunnet støy (måkeskrik fra 03:30 en sommermorgen), men også for å være så frekke at de rapper mat ut av hendene på folk. Det er en utfordring at måkene i større og større grad baserer seg på overskudd fra menneskets husholdning, samtidig som vi skal huske på at de også er våre åtselryddere og rengjørere! Gråmåkene er gjerne de vanligste i denne rollen, og en ser virkelig hvor store de er når de kommer opp på nabobordet på en uterestaurant.

En voksen gråmåke i "vinterdrakt", kjennetegnet med stripene på hode og hals, Sandvika, Norge, 2014

Måkeskrik er så mangt. Gråmåke har både skrik og rop som må beskrives som grove i lyden. De er gjerne mest lydytrende i sammenheng med mat: finner mat, slåss om mat, jager en annen måke med mat. Og i kurtisen da. Reiret bygges fortrinnsvis på øyer eller i fjellklipper ute i skjærgården, og skulle du komme i nærheten vil du merke det, inntrengere jages unna med morderiske stupdykk!

En gråmåke i sitt fjerde år (4K), og ringmerket, som er i ferd med å få sin voksendrakt, Moss, Norge, 2015

Les mer om gråmåke her:
http://birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/?taxon_id=4642


NAVN:
Norsk:       Gråmåke (blåmåse, sæing, vestlig sæing)
Latin:         Larus argentatus spp. argentatus
Engelsk:     Herring Gull
Svensk:      Gråtrut
Dansk:       Almindelig sølvmaage
Spansk:      Gaviota Argéntea
Tysk:          Silbermöwe
Fransk:       Goéland argenté
Samisk:      


En vel ett år gammel gråmåke (2K), vanskelige drakter å identifisere disse unge måkene, Åsgårdstrand, 2015

Les om flere fuglerarter på bloggen:
http://fugletur.blogspot.no/search/label/Artsomtaler


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar